Apakah cara yang paling efektif untuk cegah buasir daripada berlaku? Adakah langkah-langkan pencegahan ini selamat untuk di amalkan oleh penghidap buasir?

Itulah soalan yang biasa ditanya kepada para doktor oleh penghidap buasir.

Sebelum mengetahui bagaimana cara untuk mencegah dan merawat buasir, anda perlu tahu apakah punca buasir dan bagaimana ia berlaku supaya anda dapat cegah buasir.

Terdapat 4 tahap buasir yang anda perlu tahu:

Tahap 1:  Berlaku pendarahan dan bengkak menonjol keluar.

Tahap 2: Disebabkan oleh pergerakan usus, bengkak akan keluar tetapi secara spontan akan kembali ke dalam (saluran dubur).

Tahap 3: Keadaan yang sama seperti tahap 2, tetapi bengkak tersebut akan hanya berada di dalam setelah ditolak masuk secara fizikal.

Tahap 4: Darah pekat keluar, menyebabkan rasa sakit dan susah untuk meneran. Buasir akan berada di luar kawasan dubur.

cegah buasir

Tahap-tahap buasir (Kredit foto : qsota.com)

Tanda-Tanda Anda Mengalami Buasir

Pesakit-pesakit buasir biasanya akan mengalami simptom-simptom berikut semasa buasir mereka membengkak atau mengalami radang.

Rawatan buasir dalam dan buasir luaran dengan melakukan kolonoskopi atau colonoscopy. Penting untuk menentukan rawatan tradisional seperti hemorrhoidectomy.

 • sakit di bahagian dubur selepas membuang air besar
 • sakit pada bahagian dubur ketika duduk
 • najis akan diiringi dengan titisan darah segar
 • rasa daging membengkak pada bahagian luar dubur

Rawatan dan langkah pencegahan buasir yang betul boleh mengelak seseorang pesakit buasir daripada menjalani pembedahan untuk membuang tisu buasir.

Rawatan buasir sebenar tidak susah dan boleh diamalkan oleh sesiapa sahaja.

Tips-tips rawatan dan pencegahan buasir

 • Elakkan daripada mengelap kawasan dubur dengan tuala yang kasar terutama bagi pesakit buasir yang mempunyai buasir pada Tahap 4.
 • Sapukan gel yang mengandungi zinc oxide untuk melegakan radang dan bengkak pada buasir. Gel zinc oxide ini boleh diperolehi di mana-mana farmasi yang berdekatan. Antara jenama gel yang mudah diperolehi ialah Rowatanal.
 • Rendamkan punggung anda selama 15-20 minit pada mangkuk ‘sitz’ yang berisi air suam. Menurut Prof Dr Lester Rosen daripada University School of Medicine di Philadelphia, kaedah ini mampu untuk merehatkan otot spinkter anus lalu mengelakkan otot tersebut daripada menjerut tisu buasir yang membengkak keluar daripada anus. Kaedah ini sangat sesuai diamalkan oleh pesakit buasir yang mempunyai buasir pada Tahap 4.
cegah buasir

Sitz Bath (Kredit foto : www.prairiehomemedical.com)

 • Elakkan amalan menangguhkan keperluan untuk membuang air besar. Ia akan menyebabkan najis menjadi mampat dan kering lalu menyebabkan sembelit dan meninggikan risiko luka pada dinding mukosa buasir.
 • Bersenam seperti berjalan kaki, berbasikal dan berenang dapat melancarkan pergerakan peristalsis usus dan mengelakkan sembelit. Tambahan lagi, bersenam juga dapat melancarkan peredaran darah di kawasan rektum dan anus.
 • Mengambil diet serat tinggi seperti sayur-sayuran hijau dan buah-buahan dapat membantu untuk menghasilkan najis yang lembut, dan ini dapat mengelak daripada berlakunya pergeseran yang ekstrim di antara najis dengan dinding mukosa buasir.
 • Meminum air kosong yang mencukupi setiap hari untuk mengelak pembentukan najis yang kering dan keras.
 • Mengamalkan makanan tambahan Ginkgo biloba dapat melancarkan peredaran darah vena pada kawasan anus dan rektum. Peredaran darah yang lancar dapat mengurangkan risiko pembentukan edema dan bengkak pada dinding mukosa anus.
 • Elakkan tabiat duduk terlalu lama di dalam tandas kerana kedudukan duduk dan mencangkung boleh menambahkan tekanan ke atas dinding mukosa rektum dan anus.

Kaedah-kaedah rawatan dan pencegahan buasir seperti yang diterangkan di atas hanya sesuai diamalkan sekiranya buasir anda tidak berada pada tahap serius seperti tiada demam, tiada sakit yang berpanjangan pada anus dan tiada pembentukan gangren.

Sekiranya buasir anda mempunyai tanda-tanda jangkitan kuman dan gangren, anda dinasihatkan untuk pergi berjumpa dengan doktor untuk rawatan lanjut.